gasfyret ovn

Trin for trin bygning af gasfyret ovn.
Det der koster ved bygningen af ovnene er den keramiske filt.
Husk handsker og maske ved monteringen af filten! Det er noget giftigt stads med fibre der flyver omkring  !
Selvom filten er dyr, så er det ikke her du skal spare for jo bedre isolering, des hurtigere kan du få den op i temperatur.

21 kommentarer

 1. Kan jeg bestille en ovn her, en raku ovn. Jeg vil gerne købe en.

 2. Hej,

  Tak for en god guide.

  I stedet for kanthaltråd har jeg prøvet denne klæber i stedet
  https://www.ildfastesten.dk/keramisk_isolering/Keramisk_isolering_klaeber_310ml

  Det fungerer rigtig godt og er lidt nemmere end tråden 🙂

 3. Tak for den gode beskrivelse.
  Et godt råd – Keramisk filt er dog ret dyrt hos Cerama. Jeg har købt mit hos http://www.ildfastesten.dk til under det halve af prisen.
  Christina

 4. Det er samme type tønde, så jeg må nok have gang i et lag isolering mere.

 5. Jeg havde den igang i 1 1/2 time igår, men intet blev rødglødende, og jeg havde også brænderen under. Men du mener ikke det er størrelsen der kan have betydning for varmen? Så må jeg måske igang med at efterisolere, har kun et lang.
  Tusind tak for det hurtige svar.

  • Jo da, størrelsen har helt klart en betydning. Men jeg går ud fra at den ikke er større end tønden jeg har brugt som eksempel?

 6. Hej
  Ja nu er jeg nået så langt at ovnen er lavet. Kan dog ikke få temp. højt nok op. Har brugt en tønde i fuld højde, vil det hjælpe at lave den mindre. Er pludselig blevet i tvivl om brænderen skal under pladen med keramik eller over så det får den direkte ild?
  På forhånd tak
  Jeanet

  • Hej Jeanet,
   Ja, brænderen skal stå under pladen, så du ikke ødelægger din glasur med flammen direkte ind på emnerne.
   Sørg for at sætte brænderen lidt skråt ift hullet, så varmen kan cirkulere i ovnen. Du må heller ikke dække hullet for oven for meget til, især i starten, for der skal træk igennem den. Derefter kan du lukke lidt til.
   Og så bare fuld skrue på. Virker det stadig ikke må du sætte et tykkere lag filt på. Og hav tålmodighed. Første gang en kold ovn tændes tager det noget længere tid at få temp op.

   Lars

 7. Hej Lars.

  Tak for denne dejlige, inspirerende side.

  Du har bygget en mini gasfyret ovn af røde mursten, – er det blot almindelige mursten eller ildfaste?

  Og hvilken gasbrænder kan jeg bruge, (billig billig helst)??

  Se evt. mine bestræbelser på http://goej-art.blogspot.com/

  Venligst

  Gabi

  • Hej Gabi,

   Mini ovnen var blot et lille forsøg på at bygge en hurtig ovn. Det er almindelige mursten med lidt ler i hullerne, så den holder nok kun til et par gange. Men varmen fordeles ikke så godt i den pga. størrelsen. Du får let et varmt punkt nederst hvor brænderen kommer ind, da varmen har svært ved at cirkulere og fordele sig. Så jeg vil ikke anbefale den, med mindre man vil lave en lille hurtig happening. Selve brænderen er ret vigtig, så en ukrudtsbrænder er ikke nok, du skal investere i en rigtig brænder (kan ikke huske hvad sådan een koster).

   vh,
   Lars

   • Hej Lars.

    Tak for hurtig svar.

    Det er også kun en nødløsning med den lille ovn, da jeg har planer om en størrere træfyret ovn, men skal lige have ryddet underlaget for gamle fundament-rester mm.

    Så de er kun for at holde abstinenserne på afstand 🙂

 8. Hej Lars.
  Jeg har en gammel almindelig gasovn på 300 liter, kan man bygge den om til en rakuovn? Eller skal jeg skille den ad og bare bruge stenene?
  Hilsen Pia

  • Hej Pia,
   Perfekt! Du har den allerede. Når du er nået op i temperatur, slukker du for gassen og åbner ovnen og tager dine rødglødende ting ud. Var det en elovn så var kantaltrådende ikke så glade for det, men med en gasovn er det ikke relevant. God fornøjelse.
   vh,
   Lars

 9. Hej
  Dejlig side at søge både inspiration og viden fra – tak for det!!
  Har arvet en gasfyret ovn – men den trænger til at blive “omisoleret”. Jeg kan læse at du bruger kanthaltråd, men hvordan sætter du det egentlig fast.
  Og tror du jeg kan lægge den nye isolering oven på den gamle eller skal den først tages af. Tror den gamel isolering er “lime” fast ?!

  mvh Charlotte

  • Hej Charlotte,
   Jeg “syr” stykker af kantaltråd fast. Jeg laver to huller i ovnen med 2cm mellemrum. Tråden ind igennem det ene og igennem isoleringen og så 2cm hen og ud igen gennem det andet hul. Det gør jeg med ca 15cm mellemrum. På den måde bliver isoleringen syet fast. Læg bare et nyt lag oven på det gamle, du kan aldrig få isolering nok (dit ovnrum bliver dog lidt mindre…). Du kan se nogle af syningerne her.
   vh,
   Lars

 10. Hej.
  Der er en god arbejdsbeskrivelse til raku-ovnen. Vi er en flok der tænker at lave en her til sommer, og det er mange år siden jeg har prøvet det sidst. Kom bare til at spekulere på hvordan man får tingene ind og ud af ovnen. Løfter i hele overdelen af? eller laver man en låge med hængsler?
  Hilsen Trine

  • Hej Trine,
   Hvis du kigger på det andet sidste billede på gas ovn siden, kan du se toppen taget af. Øverst på siden af toppen sætter du to håndtag, og så er det bare at løfte hele toppen af. God fornøjelse til sommer.
   vh,
   Lars

 11. Hejsa…

  Tak for den lækre side – det er til stor inspiration!!

  Jeg vil hører til om du kan hjælpe mig i forhold til gasfyret rakuovn – jeg vil hører til hvor mange meter keramisk filt du ca har brugt og hvad ca prisen var?

  Med venlig hilsen
  Louise

  • Hej Louise,

   Mener det er 3-5 meter (1m bred). Det er noget med diameteren af tønden + noget til bunden og toppen. Så det er bare om at regne 😉 filtet er dyrt. Det dyreste ved at lave ovnen. Husk at bruge minimum 5cm tyk filt. Jo tykere, des hurtigere at varme op og til at holde på varmen. Tjek evt. hos Cerama.dk

   vh,
   Lars

 12. Hej,
  Hvor er det dog nogle skønne sider og fotos, tak.
  Jeg blev dybt inspreret og har nu lyst til at bygge en gas Raku ovn.
  Hvor køber jeg billigst en brænder og hvilken type skal det være?
  Hvor køber jeg keramisk filt?
  Bedste hilsner;
  Mads

  • Hej Mads,

   En god brænder er vigtig for at du hurtigt og effektivt kan få temperaturen op. Det kan være svært med en ukrudtsbrænder eller en tagpap brænder.
   Kan ikke på stående fod huske hvor jeg har mine fra, men jeg vil foreslå at du tager fat i cerama.dk, hvor du også kan købe keramisk filt.

   God fornøjelse !
   Lars

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: